Mulți români nostalgici după epoca lui Nicolae Ceaușescu uită ce eforturi supranaturale depuneau pentru a face rost de alimente pentru masa de Crăciun. Cadourile cele mai prețuite de către copiii acelor vremuri nu erau mașinuțele cu telecomandă sau telefoanele de ultimul răcnet. Ci erau bananele și portocalele!
În 2024, în orice supermarket din România, la intrare vei găsi rafturi pline de banane și portocale. Cantități uriașe care se strică și ajung la gunoi! Oricine își permite să cumpere un mănunchi de banane sau o plasă cu portocale și mandarine, indiferent de venit, luate la 30 lei. Dar nu era mereu așa.
A fost o epocă în care aceste fructe erau nu doar considerate exotice, ci și fructe de „lux”. Și se găseau doar în pragul Crăciunului în galantarele comuniste.
Se întâmpla în vremea comunismului, între anii 1965 și 1989, în timpul dictaturii ceaușiste. Moș Gerilă le aducea portocale și banane nu celor cuminți în prima zi a noului an, ci doar celor care proveneau din familii care aveau membri în PCR. Bananele și portocalele erau cel mai frumos cadou de Crăciun și de Anul Nou.
Bananele primite erau verzi și trebuiau învelite în ziar și așezate în șifonier pentru a se coace. Portocalele puteau fi mâncate imediat. Mâncau felie cu felie pentru a aprecia clipa și gustul de portocală. Cojile erau așezate pe sobă, iar camera se umplea cu un miros dulce si citric. Acesta era mirosul Crăciunului în România anilor 1970-1980.
Portocalele erau transportate în remorca unui tractor, la grămadă, pentru a fi puse la vânzare în galantarele comuniste. De obicei, veneau în a 20 zi a lunii. Suspansul era mare! Românii se adunau pentru a sta ore bune la coadă, sperând să prindă măcar o porție pe care să o împartă în familie.
Familiile din nomenclatură comunistă împodobeau brăduțul de iarnă cu portocale și banane învelite în staniol și hârtie colorată.
Pentru regimul comunist, distribuția bananelor și portocalelor doar în perioada sărbătorilor de iarnă era o strategie.
Fructele tropicale reprezentau simboluri pentru cooperarea dintre Lumea Socialistă și Lumea a Treia. Pe de altă parte, persista teama că românii ar putea prinde gustul capitalismului.
Consumul de banane și portocale simboliza dorința românilor de a cunoaște un stil de viață diferit, alte culturi și alimente exotice din afara patriei.
Articol adaptat după: VICE, Adevărul și Undeva în Comunism